Press ESC to close

De Sprung

De Sprung

De Sprung (spreng, bron) is een natuurlijke beekloop van helder en zuiver bronwater in, natuurmonument, het Bergherbos. Een leemlaag op diepte onder het bos laat vrijwel geen water door. Dat wordt daardoor opgestuwd en komt op bepaalde plekken als bronnen aan de oppervlakte. Vroeger toen de waterstand veel hoger was dan nu, waren er veel meer bronnen in en om het bos. De Sprung ligt in het bos iets ten noorden van de groene-grens-overgang tussen Stokkum en Elten.

Wanneer u door het Bergherbos loopt, kunt u letterlijk over de Spreng stappen. In de buurt van de Spreng komt u weer allerlei paddenstoelen tegen zoals de franjezwam en kleverig koraalzwammetje. Maar ook de stinkzwam, die zijn naam eer doet.

”De Spreng ofwel Sprung is een magische plek in het Bergherbos.”

Herstel
Door erosie is de bedding van de Sprung steeds dieper komen te liggen en hierdoor stroomt het water sneller weg uit de sprengkop. Het sneller stromende water slijt ook in versneld tempo het zand weg uit de bedding. Dit gaat maar door totdat uiteindelijk de bron droogvalt. Doordat ook de oevers droog zouden komen te liggen en kaal worden, zal ook het zeldzame paarbladig goudveil verdwijnen. Natuurmonumenten wilt dus deze uitdroging voorkomen.

Dit willen ze doen door dammetjes van boomstammen te plaatsen die het aangevulde zand op zijn plek moeten houden. Uiteindelijk zullen deze ook niet meer zichtbaar zijn in de beekloop. De maatregelen van Natuurmonumenten zal eventuele schade aan vegetatie en verstoring van diersoorten zoveel mogelijk beperken.

Wandelroute

In het Bergherbos is er een mooie wandelroute om de Sprung met eigen ogen te bekijken. Niet alleen voor volwassenen maar u kunt ook gezellig met het gezin gaan wandelen. In een gedeelte van De Sprung kunnen kinderen in de beekloop spelen! Tijdens deze wandelroute komt u niet alleen De Sprung tegen maar ook nog andere mooie plekjes zoals de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog en u kunt genieten van het fantastische uitzicht op de top van de Hulzenberg waar een uitkijktoren te vinden is. Ga op pad en ontdek het zelf! Deze lus-vormige wandelroute is 6 à 7 kilometer dus goed te doen als u geen hele ervaren wandelaar bent.

  1. Het startpunt is bij Camping de Slangenbult in Stokkum en vanuit hier wandelt u zo het bos in. Voordat u aan de route kunt beginnen, maakt u eerst een kleine klim richting de top van de Hulzenberg. Halverwege de klim slaat u rechtsaf. Eenmaal aangekomen op de top van de Hulzenberg geniet u van een prachtig uitzicht over Stokkum die ook nog beter te bekijken is vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren. Dat is dus zeker de klim waard geweest!
  2. Nadat u genoten hebt van het prachtige uitzicht, klimt u weer naar beneden verder het bos in. Onderweg zult u ook wat rustbankjes tegenkomen om even de voetjes omhoog te gooien en een korte pauze te nemen. Voor de kids is er ook een mogelijkheid om een grote Eik in te klimmen. Als u een stuk verder doorloopt, komt u aan op de grens tussen Stokkum en Duitsland. Hier slaat u linksaf richting de loopgraven.
  3. Tijdens de Eerste Wereldoorlog brachten de Duitsers in 1916 en 1917 op verschillende plaatsen langs de grens verdedigingswerken aan. Nederland stelde zich destijds neutraal op. Door grondruil na WO II kwamen deze op Nederlands grondgebied te liggen. Vooral het stelsel van loopgraven uit die tijd is nog goed zichtbaar in het landschap waar u nu loopt. Een deel van de loopgraaf is gereconstrueerd en toegankelijk gemaakt voor u als wandelaar in het Bergherbos. Tevens staat er ook een bord met meer informatie.
  4. We gaan wederom linksaf en lopen door naar een waterbron in het bos, De Spreng (oftewel Spreng). Hierover geven we bovenstaand al informatie maar ook op de plek zelf zal u een bord met informatie vinden!
  5. Wanneer u wegloopt bij De Sprung, wandelt u over een heide en verder door het bos waar het af en toe heuvelachtig kan zijn. Dit pad brengt u weer terug naar het beginpunt, namelijk Camping de Slangenbult.

Overnachtingsmogelijkheden

Wilt u niet alleen maar wandelen in deze prachtige omgeving maar bent u ook op zoek naar een mooie locatie om te overnachten? Vindt hier een leuke accommodatie!

Veel plezier in het mooie Stokkum! ?